Salvo Bútorbolt Nagykanizsa

Szalajka Völgy Fátyol Vízesés — Fátyol Vízesés - Túra A Szalajka-Völgy Csodái Között - Utazás, Nyaralás Belföldön És Külföldön

Saturday, 4 June 2022
  1. Szalajka-völgy
  2. Szalajka-völgy, Szilvásvárad - Rózsakert Vendégház

Kirándulók a Fátyol-vízesésnél a Szalajka-völgyben, Szilvásvárad közelében 2020. / Fotó: MTI/Komka Péter A Szabadtéri Erdei Múzeum a völgyben élt mesteremberek munkájával, életével ismertet meg bennünket, akár interaktív formában is. Itt található az erdei skanzen is, amely ingyenesen látogatható. Szikla-forrás Lejjebb haladva találjuk a látványos Szikla-forrást, amely egy függőleges sziklafal hasadékából tör elő. A forrás vize a vízzáró agyagpala és a mészkő határán talál utat a felszín felé. A Szikla-forrás a Szalajka-völgyben A Kis-tó mellett látható a Szalajka-völgyi pisztrángtelep, ahol sekély, de oxigéndús vízben tenyésztik az egészséges zsírban gazdag húsú halakat. A túloldalon pisztrángfüstölő működik, itt megkóstolhatjuk a szalajkai pisztrángot, vagy akár haza is vihetünk belőle. A Szikla-forrás a Szalajka-völgyben Szilvásváradnál. A völgy legnagyobb tava a Nagy-tó, amelyet itt-ott már erősen benőtt a növényzet, de vize így is annyira tiszta, hogy halak ezreit láthatjuk benne nyüzsögni.

Szalajka-völgy

Nagy-tó, Szalajka-völgy Kárpátok őre Álljunk meg egy percre pihenni a A Kárpátok őre nevű fából faragott szobornál, amely eredetileg Szeszák Ferenc alkotása volt, és 1915. május 23-án állították fel Kolozsvár főterén. Az első világháború után az Erdélybe bevonuló román csapatok 1918. december 24-én felrobbantották, így a Szalajka-völgyben ennek élethű másolatát láthatjuk Horváth Béres János szobrász és Tóth Vásárhelyi József építész jóvoltából. Fotó: Wikipédia/Jávori István A 2, 5 méter magas, egyetlen tölgyfatönkből kifaragott emberalak üzenete, hogy felhívja a Kárpát-medencében élő magyarok figyelmét az összefogásra, és érdekeink megalkuvás nélküli képviseletére. Minden ősszel megemlékezést tartanak a szobornál. Erdészeti és vadbemutató A Zilahy Aladár Erdészeti Múzeum a XIX-XX. századi erdőgazdálkodás eszközeit és a Bükk állatvilágát mutatja be. Régi munkaeszközök, írásos emlékek, és mindaz, ami az egykori erdei munkával kapcsolatos megtekinthető a kiállítási tárgyak között. Az Erdészeti Múzeum diorámája a Bükk hegységben élő állatokat, nagyvadakat mutatja be.

Tiszta időben a szlovákiai hegyek és a Magas - Tátra csúcsai is látszanak. Megközelítés: Szilvásváradról gyalog a Millenniumi Tanösvényen, vagy gépkocsival a Bükk-fennsík felé vezető út Kalapati parkolójától mindössze kétszáz méteres sétaúton. Vadaskert A kis vadaskert fő látnivalói a dámszarvasok (Dama dama) és a hazánkba az 1880-as években betelepített muflonok (Ovis musimon). A patások ugyan elég félénkek, de kis szerencsével meg is lehet simogatni a gyönyörű vadállatokat. Szilvásváradi Pisztrángtenyészet és Halfüstölde A telep jelenlegi elődjét 1838-ban alapították, akkoriban a Szalajka-völgy Keglevich birtok volt. A fejlődés azután kezdődött, hogy a Szalajka-völgy a Pallavicini család tulajdonába került. Az 1900-as évek elején Király Lajos erdőmester irányításával jelentősebb fejlesztésbe fogtak, ő rakta le a tenyésztés alapjait is. A telep az itteni erdészet részeként működött. Az államosítás után az erdőgazdaság tulajdonába került. Az 1950-es évektől több tó épült, számos fejlesztést megvalósítottak.

A pisztrángos mai képét az 1980-as években nyerte el. A telepen sebes és szivárványos pisztrángot tenyésztenek. Előbbi őshonos, de ma Szilvásváradon csak az állomány egy százalékát teszi ki. A szivárványos pisztráng amerikai eredetű, Magyarországra az 1800-as évek legelején hozták be. Könnyebb a tartása, gyorsabban fejlődik, mert jobb a takarmányhasznosító képessége, ami pedig a húsa íze nehezen megkülönböztethető a sebes pisztrángétól. 2020-ban a szilvásváradi pisztráng felkerült az uniós oltalom alatt álló földrajzi jelzések listájára. A szilvásváradi pisztráng elnevezés a döntéssel bekerült az Európai Unióban nyilvántartásba vett és oltalom alatt álló termékek földrajzi jelzéseit (GI) rögzítő eAmbrosia nevű adatbázisba, amelyben jelenleg 1480 eredetmegjelölés van. A szilvásváradi pisztráng úgynevezett sebes pisztráng, amely a lazacfélék családjába tartozik. Mind ízét, mind rózsaszín húsának textúráját tekintve különbözik a többi hasonló halfajtól. Tenyésztése a szaporítástól a lehalászásig teljes egészében Észak-Magyarországon, a Bükk hegységben fekvő Szalajka-völgyben megy végbe.

Szalajka-völgy, Szilvásvárad - Rózsakert Vendégház

  • Minden ami klíma
  • Szalajka-völgy
  • SZALAJKA VÖLGY, FÁTYOL VÍZESÉS HÁROMRÉSZES VÁSZONKÉP - Magyarország Vászonképen
  • Sam4s típusú online pénztárgép euró beállítása - Au Cash Kft.
  • Fátyol-vízesés | Szalajka-völgy | Szilvásvárad
  • Csináld magad - Kerti Garnitúra
  • Szalajkavölgy lap - Megbízható válaszok profiktól
  • Fátyol vízesés - túra a Szalajka-völgy csodái között - Utazás, nyaralás belföldön és külföldön